Waar het voorheen gebruikelijk was om te trouwen op het moment dat u zich voor het leven wilde binden aan een partner, werkt het tegenwoordig heel anders. Naast de gezinnen die in gemeenschap van goederen leven zonder te trouwen is het tegenwoordig ook mogelijk om een geregistreerd partnerschap op te laten stellen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen vanwege een persoonlijke voorkeur, maar ook uit geloofsovertuigingen. Met een geregistreerd partnerschap voorkomt u dat u bij een eventuele scheiding discussies krijgt over bijvoorbeeld de verdeling van het gemeenschappelijk vermogen. Voor het opstellen van geregistreerd partnerschap dient u bij een notaris langs te gaan omdat dit de enige rechtspersoon in Nederland is die hier de juiste rechten voor heeft.
Werking van geregistreerd partnerschap
Een geregistreerd partnerschap is nog relatief nieuw, want het werd pas in 2005 voor het eerst geïntroduceerd. Bij een geregistreerd partnerschap trouwt u niet, maar laat u wel officieel vastleggen hoe u de zaken regelt bij een eventuele scheiding. U kunt hierbij denken aan een verdeling van het gemeenschappelijke vermogen, een verdeling van de inboedel, het gezag over eventuele minderjarige kinderen en de manier waarop u omgaat met een gemeenschappelijke woning. De inhoud van een geregistreerd partnerschap hoeft niet te voldoen aan specifieke eisen, een notaris kan u hierin adviseren.
Waarom een geregistreerd partnerschap?
Waarom een geregistreerd partnerschap, als u ook zonder kunt leven als partners? Het nut van een geregistreerd partnerschap wordt pas merkbaar bij een scheiding. Bij een scheiding spelen emoties vaak een grote, negatieve rol in bijvoorbeeld het verdelen van de inboedel of het vermogen. Door hier vooraf afspraken over te maken en dit officieel vast te laten leggen door een onafhankelijke partij, kunt u conflicten voorkomen. De inhoud van het geregistreerde partnerschap kunt u altijd wijzigen, mits alle betrokken partijen vanzelfsprekend hun handtekening zetten.
(Bij ons notariskantoor is het ook mogelijk om een samenlevingscontract op te laten stellen.)