Bij een verhuizing kunt u er tegenwoordig niet meer aan ontkomen: het laten opstellen van een koopakte voor de (ver)koop van uw woning. Vaak gaat dit samen met een makelaar en de (ver)koper van uw woning. Het opstellen van een koopakte is enkel mogelijk bij een notaris omdat de notaris de enige rechtspersoon in Nederland is met de juiste rechten. Gaat u zelf ook een woning kopen of verkopen op korte termijn? Voor een koopakte kunnen onze notarissen u op snelle en professionele wijze van dienst zijn. Wij kunnen u niet alleen helpen bij het opstellen van de koopakte, we geven u tevens graag advies over de inhoud en de rechtsgeldigheid van de koopakte.
Wat houdt een koopakte in?
Een koopakte beschrijft alle details van de te (ver)kopen woning, evenals de gemaakte afspraken tussen de koper en de verkoper. Door dit officieel vast te laten leggen in een koopakte kan een (ver)koper later niet zomaar terugkomen op eerder gemaakte afspraken. Een koopakte is namelijk bindend op het moment dat de handtekeningen worden gezet door alle betrokken partijen. (Overigens is er officieel nog een wettelijke opzegtermijn van drie dagen na het zetten van uw handtekening. Een (ver)koper kan dus ook kort na het tekenen van de koopakte nog afzien van de (ver)koop van de woning. Dit is echter niet gebruikelijk.)
Doel van een koopakte
Door een koopakte op te laten stellen bij een notaris, iets wat vrijwel altijd gedaan wordt bij de (ver)koop van een woning, voorkomt u conflicten in een later stadium. Als een woning niet blijkt te voldoen aan de in de koopakte genoemde beschrijvingen, dan dient de verkoper op te draaien voor bijvoorbeeld de kosten voor herstelwerkzaamheden. Een koopakte is hiermee een soort bescherming voor uzelf.