Bij het oprichten van een nieuwe vereniging komt vaak heel veel kijken, meer dan u vooraf wellicht had verwacht. Het maakt hierbij niet uit of het om een sportvereniging gaat, of om bijvoorbeeld een vereniging met motorrijders. Denk aan het werven van nieuwe leden voor de vereniging, het vinden van een geschikt onderkomen en het opstellen van statuten voor de vereniging. Het opstellen van statuten voor de vereniging kunt u enkel laten doen door een notaris, omdat dit de enige gerechtigde persoon is in Nederland. De notaris stelt de statuten op volgens de wettelijke gestelde richtlijnen, gecombineerd met uw eigen inbreng. Iedere vereniging is immers anders georganiseerd! Voor het opstellen van statuten voor verenigingenĀ helpen wij u graag op weg.
Afspraken vastleggen in statuten voor verenigingen
Het merendeel van de inhoud van statuten van verenigingen bestaat uit afspraken die de oprichters van een vereniging met elkaar hebben gemaakt bij de oprichting. Een onafhankelijke partij, de notaris in dit geval, legt al deze afspraken vast. Vervolgens worden de statuten bindend als alle betrokken partijen hun handtekening hebben gezet. Onderdelen van de statuten zijn onder meer de naam van de vereniging, de activiteiten waar de vereniging zich mee bezig zal houden, de manier van besluitvorming binnen de vereniging, enzovoorts.
Het nut van statuten binnen verenigingen
Om problemen in de toekomst te vermijden kunnen de statuten van verenigingen de uitkomst bieden. In de statuten staat precies omschreven hoe bestuurders kunnen worden gekozen en eventueel kunnen worden ontslagen. Mocht hier in de toekomt een discussie of conflict over ontstaan binnen een vereniging, dan bieden de statuten de uitkomst. Zo worden grotere of onoplosbare conflicten voorkomen! Het wijzigen van de statuten van een vereniging is overigens niet zomaar mogelijk.